| Nieuws

Eerlijke koffie uit Nepal

Koffie en Mozaiek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voorafgaand en na afloop van onze samenkomsten op zondag ontmoeten we elkaar rondom de koffie (en thee). Bij Mozaiek serveren we eerlijke koffie uit Nepal via 80days.

In het straatarme Nepal moeten mannen door grote werkloosheid soms jarenlang hun families achterlaten om in het buitenland geld te verdienen voor hun gezin. 80days koffie brengt daar verandering in en biedt boeren de kans om koffie van goede kwaliteit te verbouwen en betaalt daar een eerlijke prijs voor. Op deze manier kunnen veel families bij elkaar blijven.

Het begin van 80 days
Ben Kostwinder en zijn vrouw Linda zijn de oprichters van 80days. Ben: “In 2015 was ik voor mijn werk bij EO Metterdaad in Nepal om de noodhulp te coördineren na een grote aardbeving met veel slachtoffers. Toen ik daar was ontdekte ik dat er ook een enorme werkloosheid was. Ook mijn vrouw was geraakt door de schrijnende verhalen. Na veel bidden en nadenken besloten we om onze banen in Nederland op te zeggen en voor een langere tijd naar Nepal te gaan om te zien of we meer lokale banen konden creëren. Na een tijdje werd duidelijk dat het land qua ligging, hoogte en temperatuur ideaal was voor het verbouwen en produceren van koffie. Op 1 november 2016 was de start van 80days een feit. Inmiddels zijn er 160 koffieboeren verspreid over 5 dorpen. Voor de coronapandemie waren we zeven maanden per jaar in Nepal, inmiddels komen we er nog maar drie à vier maanden, verspreid over twee periodes. Het is zo mooi om te zien dat de Nepalezen het proces nu grotendeels zelf doen. Dat is ook altijd ons doel geweest. ”

Het concept van 80days
Het concept van 80days is eenvoudig: de boeren krijgen alle middelen (denk aan planten, irrigatie en opleiding) om de koffie te verbouwen. Zij brengen hun land en arbeid in. De financiering van de benodigde middelen gaat via de stichting Werk in Nepal. De koffie wordt voor een goede prijs van de boeren gekocht door 80days, die het vervolgens afzet in Nederland. Het duurt drie tot vier jaar voordat de eerste oogst er is. Mozaiek was in 2019 een van de eerste afnemers van de koffie uit Nepal.

 "Mozaiek en 80days zijn een mooie match vanaf het eerste uur."

Meer weten de eerlijke koffie van 80 days? Klik hier

Deel dit artikel:

Meer nieuws

| Nieuws
Pre-order de nieuwe jongerenbijbel via Mozaiek
| Nieuws
Hemelvaart – feest van afscheid?
| Nieuws
Volg de Muskathleten via blog en socials